Boom kappen eigen tuin: hoe doe je dat?

boom kappen eigen tuin

Het kappen van een boom in je eigen tuin kan een uitdagende taak zijn, maar met de juiste kennis en gereedschap kan het een veilige en bevredigende klus zijn. In dit artikel zullen we stap voor stap uitleggen hoe je dit op een veilige en efficiënte manier kunt doen. Daarnaast is het belangrijk om te weten: mag je de boom wel omkappen? Ook daar gaan we uitgebreid op in, in dit artikel.

Voorbereidingen treffen

Voordat je begint met het kappen van een boom, is het essentieel om de juiste voorbereidingen te treffen én om uit te zoeken of je de boom wel om mag kappen. Dit omvat het verzamelen van alle benodigde informatie, materialen en het plannen van de juiste aanpak.

De boom kappen in je eigen tuin, mag dat?

Ja, in de meeste gevallen mag je een boom in je eigen tuin kappen. Als eigenaar van het terrein heb je over het algemeen het recht om bomen op je eigen grond te verwijderen. Dit geldt echter niet voor bomen die beschermd zijn vanwege bijvoorbeeld een gemeentelijke verordening of omdat ze deel uitmaken van een beschermd natuurgebied.

Voordat je een boom kapt, is het verstandig om de lokale wet- en regelgeving te raadplegen om er zeker van te zijn dat je aan alle vereisten voldoet. In sommige gevallen kan het nodig zijn om een vergunning aan te vragen voordat je een boom mag kappen, vooral als de boom een bepaalde grootte heeft of als hij deel uitmaakt van een beschermd gebied.

Het is ook belangrijk om rekening te houden met eventuele gemeentelijke voorschriften of burenrechtelijke regels die van toepassing kunnen zijn op het kappen van bomen. Soms is het verstandig om met je buren te overleggen voordat je een boom kapt, vooral als de boom zich dicht bij de perceelgrens bevindt.

Doe voordat je de boom in je eigen tuin omkapt een online vergunnincheck bij het Omgevingsloket.

Bron: Juridisch Loket

Benodigde materialen:

Hieronder zie je een overzicht van het gereedschap en de materialen die nodig zijn om de boom om te kappen.

  • Kettingzaag: Zorg ervoor dat je een goed scherpe kettingzaag hebt die geschikt is voor de grootte van de boom die je gaat kappen.
  • Veiligheidsuitrusting: Dit omvat een helm, veiligheidsbril, gehoorbescherming, stevige handschoenen en veiligheidsschoenen.
  • Touwen en katrollen: Deze zijn handig om de boom in de gewenste richting te laten vallen.
  • Een bijl of wiggen: Voor het verwijderen van eventuele obstakels of het sturen van de valrichting van de boom.

Boom kappen eigen tuin: stapsgewijze procedure

Boom kappen in eigen tuin? Hieronder vind je een stappenplan om de boom op een goede manier om te kappen. Lees dit stappenplan zorgvuldig door voor het beste resultaat.

1. Inspectie van de boom

Voordat je begint met kappen, inspecteer de boom zorgvuldig. Laat bijvoorbeeld een boomonderzoek doen door Ecoresult. Ecoresult is een ecologisch adviesbureau. Let op eventuele scheuren, dood hout of tekenen van ziekte. Dit zal helpen bij het bepalen van de veiligste manier om de boom neer te halen.

2. Bepaal de valrichting

Kies de richting waarin je de boom wilt laten vallen. Zorg ervoor dat er voldoende ruimte is en dat er geen obstakels in de weg staan.

3. Maak de omgeving vrij

Verwijder alle obstakels en zorg ervoor dat er geen mensen of dieren in de buurt zijn voordat je begint met kappen.

4. Maak een inkeping

Maak een inkeping aan de kant van de boom waar je wilt dat hij valt. Dit helpt de boom in de gewenste richting te sturen.

5. Zaag de boom om

Begin aan de tegenovergestelde kant van de inkeping en zaag de boom voorzichtig door. Zorg ervoor dat je de zaagsnede niet te diep maakt om te voorkomen dat de zaag vast komt te zitten.

6. Laat de boom vallen

Zodra de zaagsnede diep genoeg is, duw de boom voorzichtig in de richting van de inkeping totdat hij begint te vallen. Zorg ervoor dat je uit de buurt blijft van de valzone en blijf alert op eventuele obstakels.

7. Opruimen

Zodra de boom is gevallen, ruim alle takken en puin op en zorg ervoor dat de omgeving weer veilig is.

Veiligheidswaarschuwingen

  • Draag altijd de juiste veiligheidsuitrusting om letsel te voorkomen.
  • Wees bewust van je omgeving en zorg ervoor dat er geen mensen of dieren in de buurt zijn.
  • Volg de juiste procedures en wees voorzichtig bij het gebruik van gereedschap.

Met deze gedetailleerde gids zou je in staat moeten zijn om een boom veilig te kappen in je eigen tuin. Vergeet niet om altijd voorzichtig te zijn en indien nodig professionele hulp in te schakelen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *